Flikar

lördag 26 september 2009

Konstnatten.

Skördefesten inleds alltid med konstnatten. Det är då alla konstnärer, hantverkare o.s.v visar, ställer ut och säljer sina saker. Det kan vara allt från tavlor, fotografier, ljuskonst, fårskinn, keramik, betongföremål och installationer av olika slag och konstnärerna är allt från glada amatörer till såna som sysslar med det på heltid.
De flesta har dessutom öppet till två-tiden på natten så ön lyser riktigt upp av alla marschaller som finns vid så gott som varje ställe som har skörde-öppet. Det är jättemysigt!


Hembygdsgården i Tornlunden.

Jag & Johan inledde som sagt Skördefesten med att servera våfflor igår kväll och det gick galant. Vi fick t.o.m. dricks (men det gick förstås rakt ned i hembygdsföreningens kassa och ingen annanstans ;))!
Efter vårt pass åkte vi en runda för att kika lite och vi åkte bl.a. till Ismantorps borg. Där är det superhäftigt på konstnatten! Det var svårt att fota i mörkret och lyckas med att fånga stämningen (jag fick fota med blixt för att få med något överhuvudtaget) så jag får försöka förklara för er istället. :)
Borgen ligger mitt på ön, på ett stort fält omgärdat av skog. Ingen gatubelysning finns så långt ögat kan nå. Vid p-platsen står de och delar ut oljelyktor, så man ska kunna lysa sig fram i mörkret.


Skogsstigen till borgen.

För att ta sig till borgen från parkeringsplatsen får man gå en skogsstig där de har placerat ut marschaller som lyser upp lite här och var. När man kommer fram till fältet som borgen ligger på, vänder man huvudet uppåt och ser en himmel full av stjärnor. Då känner man sig ganska liten på jorden...


Svävande oljelykta?

I enstaka träd som finns på fältet har de hängt upp oljelyktor och urgröpta pumpor med marschaller i. Det ser ut som att de svävar i luften.
En liten bit från borgen finns ett kaffetorp som hade öppet och serverade fika. Flera personer satt ute i mörkret med sitt kaffe och sin kaka, bara upplysta av oljelyktornas sken. Sån stämning det var alltså!! :)

Idag har det inte blivit något farande för att se Skördefest-aktiviteter överhuvudtaget. Vi har varit hemma och gjort nytta istället. Johan snickrar och sätter upp nya vindskivor på huset medan jag skrapar bort gammal färg på och målar dit ny. En vanlig arbetsdag på bygatan alltså! ;)

Hoppas ni har en mysig lördagkväll!

2 kommentarer:

 1. Vi kommer till Öland i morgon på dagen.
  Sen ska vi åka runt lite månd-tisd. Har allt stängt då eller finns det lite som är öppet tror Du?
  Vi måste ju övernatta nån stans m bilen.
  Ja jag kanske hör av mej man vet aldrig vi kanske stöter på varandra.

  Ha en fortsatt trevlig helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Alltså den där konstnatten verkar mysig! Måste vara urhäftigt att gå där i mörkret med bara marschaller och oljelyktor! Fast jag skulle nog tycka det är lite småläskigt också.

  SvaraRadera