Flikar

måndag 11 juni 2012

Lyxig rabarberpaj med marängtopp


Ett riktigt gott tips på rabarberpaj bjuder jag på idag. Blir mumma!

För 4 pers.

Till pajdegen:
125 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 äggula
3 msk strösocker
2,5 msk vatten

Till fyllningen:
400 g rabarber
1 dl strösocker
1 dl gelésocker
3 msk potatismjöl
2 tsk stött kardemumma

Till marängtoppen:
3 äggvitor
1,5 dl strösocker

Till garnering:
15-20 jordgubbar

1. Kör ihop pajdegen i matberedare eller knåda snabbt ihop den för hand. Lägg degen svalt i en timme innan utbakning.
2. Blanda centimeter-stora bitar av rabarber med de båda sockersorterna, potatismjöl och stött kardemumma. Låt blandningen stå en knapp timme.
3. Kavla ut degen och klä en låg pajform (28 cm i diameter), gärna med löstagbara kanter. Nagga botten med en gaffel och lägg i rabarberfyllningen.
Grädda pajen på låg fals i 200 graders ugn i 25 minuter. Ta ut och låt pajen svalna något.
4. Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockret i omgångar. Bred ut marängsmeten över pajen och sätt in den i 250 graders ugn i ca 5 minuter. Marängen ska få färg men inte bli bränd.
Kyl kakan före servering  och dekorering med jordgubbar.


PS. Detta är originalreceptet och vi följde det inte riktigt till punkt och pricka men det blev gott ändå. :) Vi hade pajdegen i kylen ca en halvtimme innan den knådades ut i pajformen och det funkade utmärkt i en form utan löstagbara kanter med.
Rabarberna låg i sockerblandningen tills sockret löst upp sig, ca en halvtimme. Till nästa gång provar vi även med ca halva sockermängden.
Vi använde malen kardemumma istället för stött kardemumma och tog då lite mindre mängd än i receptet. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar