Flikar

fredag 15 augusti 2008

Skepp o'hoj!


Idag åkte vi in till Kalmar för att se när Ostindiefararen Götheborg kom på besök. Skeppet kommer ligga utanför Kalmar länsmuseum under helgen och då kan man passa på att även gå ombord. Men idag gavs det alltså endast tillfälle att beundra skeppet utifrån när hon gled in i hamnen. Och det var inte dåligt det! En riktig skönhet om jag får säga det själv (och det får jag ju eftersom det är min blogg! Haha!). Riktigt pampig i jämförelse med de andra små fisbåtarna som låg och puttrade runt omkring. Ni vet dom där rikemansknösarna som i vanliga fall kan glänsa med sina gigantiska motorbåtar hade inte en suck mot Götheborg. Men ni kan tro att de försökte. Johan konstaterade att de båtmänniskor som glodde mer på publiken på kajen än på Götheborg var just dessa rikamansknösar. Som om vi riktade våra blickar och kameror mot dom, they wish! Hehehe... Men nog om motorbåtar. När vi stod där på kajen och såg Götheborg så graciöst glida in i hamnen så var det lite svårt att förstå hur stort detta skepp egentligen är. Men så hörde vi "talarmannen" på kajen mittemot berätta i högtalarna om Götheborgs storlek... Götheborg är 11 meter bred , 40,9 meter lång och 47 meter hög över vattenlinjen. Ok, det låter ju rätt stort faktiskt. Men sen berättade han att Götheborg inte kommer under Ölandsbron, för den har "bara" en segelfri höjd på 36 meter... *gulp* Då fattar man... Det är ett stoort skepp! Här kommer lite bilder, för er som inte var där och kunde se det hela med egna ögon. :)
4 kommentarer:

 1. Hej Lisa!

  Riktigt bra bilder på det gigantiska skeppet!
  Jag var där och jobbade igår, det var en mäktig känsla när den gled in mot hamnen.
  Vad glad jag blev när jag såg er i tidningen i morse!! Ni är så fina! Grattis än en gång!

  /fotografen ;)

  SvaraRadera
 2. Hej Sara! Tack så mycket! Tog typ över 100 bilder, man måste ju passa på när ett sånt häftigt skepp kommer på besök. Förhoppningsvis ska vi hinna med och gå ombord också, hoppas jag kan fota massa mer då! :) Ska skicka bröllopsbilderna för framkallning snart. Ska bli så kul att få dom på papper också, de är ju så bra! ;)

  SvaraRadera
 3. oh - vi hann ju se henne aka igenom london i varas - jattehaftigt! de oppnade tower bridge och skot med kanoner! hoppas ni far kul nar ni gar ombord!

  SvaraRadera
 4. Hej Jessie! Fatta att hon är så hög så hon inte kommer under Ölandsbron! Det är maffigt!! Ja de sköt med kanoner när hon kom in i hamnen här med. Först sköt Götheborg, sen sköt de ifrån hamnen och sen sköt Götheborg igen. Det var något sorts "välkomsskjutande". Det var coolt att se skeppet inifrån, fast vi fick inte se så mycket tyckte vi, det var lite synd, men det var enn upplevelse ialla fall! :)

  SvaraRadera