Flikar

måndag 16 september 2013

13 år och knäckig äppelpaj.


Idag firar jag & Johan 13 år tillsammans och det krävde förstås lite extra lyx till kvällskaffet/teet så vi slängde ihop en äppelpaj och mumsade i oss (nej inte hela pajen) med vaniljsås.
Receptet kommer från ICA och var med i senaste numret av Buffé.

Knäckig äppelpaj, 6 portioner 

150g smör 

2 dl råsocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
600 g äpplen

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och vispgrädde.
Ta från värmen och blanda ner havregryn, vetemjöl, bakpulver och flingsalt
Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg i en smord pajform och fördela över smeten.
Grädda ca 30 min i ugnen, pajen ska bli gyllenbrun och knäckig.
Servera med t.ex. vaniljsås, vaniljglass eller grädde.

PS. Idag gjorde vi pajen för andra gången och tog då lite mindre flingsalt. Vi har även använt rörsocker istället för råsocker. Funkar fint det med. DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar