Flikar

tisdag 12 juli 2011

Hemmagjord körsbärssylt.


Tänkte jag skulle prova på att göra sylt av våra bigarråer (eller körsbär, vad är egentligen skillnaden?) i år och hittade ett recept som verkade för enkelt för att vara sant.
Sagt och gjort. Igår hade vi syltfabrik här hemma och det var  verkligen superlätt att göra!
Blev lite besviken bara, enligt receptet skulle det bli två liter sylt men det blev snarare strax över 1 liter (därav halvfulla burkar :/ ).
Jaja, eftersom det var så enkelt kan man ju göra flera satser.
Här har ni receptet:

1 kg körsbär/bigarråer (med kärnor)
6 dl syltsocker 

Skölj av och kärna ur körsbären.
Blanda körsbären med syltsockret i en kastrull, koka upp och låt koka i 3 minuter.
Ta kastrullen från spisen och skumma av väl.
Häll sylten i (väl rengjorda) burkar. Fyll ända upp till kanten. Förslut och förvara dom svalt.

Ser ni?! Easy peasy! :)
Syltsocker innehåller både pektin (som ser till att det blir bra konsistens på sylten) och kaliumsorbat (konserveringsmedel) så därför räcker det som ingrediens tillsammans med bären.
För övrigt så mixade jag blandningen lite med en stavmixer medan det kokade upp, för att få körsbären i mer "lagom" storlek och det där med att "skumma av väl"... Min sylt blev inte direkt skummig så den biten hoppade jag över.

Idag provsmakade vi sylten (det blev pannkakor till middag) och den var jättegod!
Funderar på att frysa in lite bär så man kan göra mer sylt senare i höst/vinter... Ja, så får det nog bli. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar